טיפול פרטני
מהו טיפול פרטני?
טיפול פרטני מאפשר למטופל להביע את המחשבות ואת הרגשות שלו, לגלות בעזרת המטפל קישורים והשלכות, שהוא לא היה מודע אליהם קודם-לכן. כאשר ישנה בעיה שמפריעה למטופל לקיים אורח חיים תקין, רגוע ומספק, כל סוגיה או משבר עשויים להתעצם ולהחמיר עם הזמן ולגרוע מאיכות החיים של האדם. על כן במצבים אלה ואחרים, מומלץ לפנות לקבל טיפול להתמודדות עם המציאות העכשווית הלא רצויה, למען עתיד טוב יותר במסגרת טיפול קצר או ארוך- טווח בהתאם לצורך.
מטרת הטיפול
מטרת הטיפול לפתור קשת של סוגיות שונות כמו:
הפרעות
חרדה
הפרעת דחק
פוסט-טראומטית
הפרעות
במצב הרוח
דיכאון
משברים
אישיים
ועוד
בנוסף, טיפול רגשי פרטני יכול לעזור לכל אדם להבין את מחשבותיו ואת רגשותיו טוב יותר, לשפר את התקשורת שלו עם אחרים, לחיות חיים מאושרים ומספקים יותר, להניע ולהשיג את מטרותיו וללמוד רבות על עצמו ועל עברו. מומלץ לכל מי, שמזהה שזקוק לכך.
תפקיד המטפל
המרכיב החשוב ביותר בהצלחה של טיפול פרטני הוא טיב התקשורת והכימיה שבין המטפל לבין המטופל. אחד מתפקידיו של המטפל הוא ליצור סביבה בטוחה עבור המטופל, כך שהוא ירגיש בנוח לשתף אותו באופן מלא.
מהן הגישות הטיפוליות אותן אני משלבת בטיפולים?
טיפול רגשי פרטני משולב במגוון טכניקות וכלים שונים, להלן חלק מהגישות שאני משלבת בטיפול:
(להמשך קריאה לחצ/י על הקובייה)
אימון בגישה פסיכולוגית
טיפול פסיכו דינאמי
גוף נפש (C.M.B.M)
טיפול בטראומה בשיטת EMDR
טיפול בגישה קוגניטיבית - התנהגותית (CBT)
איפה זה פוגש אותי - חיבור שלי עם C.M.B.M?
שימוש בכלים של C.M.B.M בחיי האישיים והמקצועיים. שנים של התנסות כיועצת חינוכית עבדתי בקבוצות קטנות עם תלמידי חט"ב, תיכון, צוותי מורים, מבוגרים בקבוצות אקראיות שגילו עניין. אין ספור טיפול ממוקד במקרים של תלמידים, הורים ואנשי צוות המורים במצב ביטחוני מאיים. בקיבוץ כמתנדבת בצוות צח"י (צוות חירום יישובי) טיפול במשפחות או יחידים שנקלעו למצוקה, מצבי לחץ, התקפי חרדה בזמן ירי טילים. בחמש השנים האחרונות במרכז חוסן, מלווה יחידים, זוגות ומשפחות. דוגמה לשילוב בתוך טיפול של אב ובת, שניהם עבדו על תרגיל משותף… "דיאלוג עם סימפטום", תוך שיתוף הדדי. דמיון מודרך. היה מרתק. כמו כן, חשיבה ועיצוב מקום בטוח עם מטופלי חוסן, נשימות כהרגעה לסיטואציות מלחיצות ועוד.
מודל פוקוס - טפול משפחתי - מודל לפיתוח חוסן משפחתי – מודל FOUCUS התאמה למשפחות בעוטף עזה. פיתוח והנחיה מאת ד"ר מיכל פינקלשטיין
גישת פיתוח החוסן המשפחתי בקרב משפחות נפגעות טראומה ממושכת בעוטף עזה מושתתת על התפיסה האינטגרטיבית כי הגברת החוסן המשפחתי עשויה להפחית את השלכות האירועים הטראומטיים בקונטקסט המערכת המשפחתית. התהליך הטיפולי כולל עבודה סימולטנית על שני ממדים מקבילים. מחד ניסיון ליצור נרטיב משפחתי לאירוע הטראומטי . מאידך – ניסיון להגביר את החוסן המשפחתי . בעת האירוע הטראומטי –אשר כל בני המשפחה חווים בו זמנית, כל אחד חווה את האירוע מהפרספקטיבה האישית שלו. עקב כך, מתרחשים תהליכים פרגמנטליים, מובילים לפערים ביכולת של הבנת בני המשפחה זה את הטראומה של האחר , זה את כאביו של האחר. יצירת הנרטיב המשפחתי מאפשר לשתף בחוויות ובהתנסויות תוך איחוד המערכת המשפחתית למטרת בחינה משותפת-הדדית של התחושות והרגשות של בני המשפחה, כולל גם ראיית הכוחות והחוסן במערכת המשפחתית, כשבני המשפחה רואים כי אפשרות לסמוך אחד על השני, בין בני המשפחה.
***התנסות מרגשת מאין כמוה וייחודית לעיבוד טראומה, שכל המשפחה חוותה.
מה הגישה הטיפולית שלי
ביסודו של כל טיפול פרטני, ראשית אני לומדת את מי שאיתי בחדר הטיפול. קשובה ברוב קשב למילותיו, מחשבותיו, רצונותיו, ספקותיו, שאלותיו וכל מה שעולה בגלוי ובסמוי. במקביל ותוך כדי, מתבוננת בשפת הגוף, נשימות, עצירות ועוד. שואלת שאלות להרחבה והעמקת ההיכרות ביננו. בהמשך מבקשת להתמקד במשאבי הכוח, התנסויות חיוביות, לבסוף להבין את הקשיים או הגדרת הבעיה. בהמשך ותוך כדי ובהתאם לסיטואציה "מג'נגלת" בין גישות, בין שיטות בהתאם לאווירה, התוכן הנאמר והכי חשוב לי, כפי שאני קולטת, מרגישה ומבינה את האדם שמולי. כל פגישה בדרך כלל מאופיינת באקלקטיות. (שילוב בין שיטות וגישות) למעט EMDR. מבחינתי כל מפגש עם מטופל/ת הינו שזירת כלים, אמצעים, שנרקמים ברגש, אמפתיה והקשבה מעמיקה בהתאם לצרכי המטופל.